Αθήνα, 02.04.2018: Oι 4 φοιτητές που θα επισκεφτούν μέσω του Educational Trip το διεθνούς φήμης πανεπιστήμιο Georgia Tech στην Ατλάντα, ανυπομονούν να ξεκινήσει το μοναδικό αυτό εκπαιδευτικό ταξίδι και μοιράζονται μαζί μας τις σκέψεις τους.

Ποιες είναι οι προσδοκίες τους από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, πώς αντιδρούν στις προκλήσεις και πώς ξεπερνούν τις αποτυχίες τους; Ας δούμε τι απάντησαν!

Εμμανουέλα Δανδούτη: Tεταρτοετής φοιτήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κρήτης. H Εμμανουέλα έχει ενδιαφέρον για τον τομέα της Ρομποτικής και την ενθουσιάζει ο τομέας των Διαστημικών Τεχνολογιών. Σήμερα διατελεί ως κύρια διοργανώτρια για την Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Φοιτητών Μηχανικών στον BEST (Board of European Students of Technology) ενός μη-κερδοσκοπικού και εθελοντικού φοιτητικού οργανισμού, ο οποίος εκτείνεται σε 95 Πολυτεχνεία σε 33 χώρες της Ευρώπης, με βασικό σκοπό την περαιτέρω εκπαίδευση των φοιτητών μηχανικών μέσα από ταξίδια-σεμινάρια και πολλά εκπαιδευτικά event. «Στο πλαίσιο του οργανισμού», δήλωσε, «έχω μάθει να συνεργάζομαι με άτομα κοιτάζοντας πέρα από τις όποιες προσωπικές διαφορές που μπορεί να υπάρχουν». Στην ερώτηση: «Τι περιμένετε να αποκομίσετε από τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα Educational Trip;» η Εμμανουέλα απάντησε: «Μία αξέχαστη εμπειρία από όλες τις απόψεις! Το Educational Tip δεν σου δίνει μόνο τη δυνατότητα να ταξιδέψεις σε μία διαφορετική ήπειρο με ότι αυτό συνεπάγεται, όπως νέες γνωριμίες, να βρεθείς σε ένα διαφορετικό περιβάλλον από αυτό που έχεις μεγαλώσει, αλλά συνδυάζει όλα αυτά με σεμινάρια και διαλέξεις πάνω στο αντικείμενο σπουδών σου στην ελίτ των πανεπιστημίων του κόσμου. Το να παρακολουθήσεις τον τρόπο διδασκαλίας σε ένα τέτοιο εκπαιδευτικό ίδρυμα του εξωτερικού είναι μία εμπειρία που θα σε κάνει να δεις ίσως έναν διαφορετικό τρόπο διδασκαλίας και φυσικά να αποκτήσεις νέες γνώσεις. Είναι ένα πρόγραμμα που πιστεύω θα με ωφελήσει σε επαγγελματικό επίπεδο αλλά και σε προσωπικό, καθώς θα συναναστραφώ με άτομα από διαφορετική χώρα και ήπειρο, πράγμα που σημαίνει άτομα με διαφορετικά βιώματα και ίσως διαφορετικό τρόπο σκέψης».

Νικόλαος Κοντονικολής: Τριτοετής φοιτητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Πολυτεχνείο Κρήτης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον κλάδο της Μικροηλεκτρονικής. Πρόκειται για έναν δραστήριο φοιτητή αφού κατά το 2ο ακαδημαϊκό έτος μαζί με συμφοιτητές του δημιούργησαν τη “Magna Mater”. Η ομάδα, πολύ νωρίς, έλαβε την τρίτη θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό του Ινστιτούτου Βιομιμητικής με θέμα την κλιματική αλλαγή για το πρώτο τους project που αφορούσε την αποσυμφόρηση της υδρόσφαιρας από το διοξείδιο του άνθρακα. Στην ερώτηση: «Περιγράψτε μια πρόκληση που ανέκυψε κατά τη δράση σας σε έναν εθελοντικό οργανισμό και τον τρόπο που βοηθήσατε στην αντιμετώπιση της», απάντησε περιγράφοντας τον τρόπο που διαχειρίστηκε  μια βλάβη σύνδεσης του διαδικτύου κατά τη διάρκεια του 9ου Πανελλήνιου Συνεδρίου  Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών στην αντίστοιχη σχολή. Ως εθελοντής μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας του καθησύχασε το πλήθος και φρόντισε έως ότου να αποκατασταθεί η βλάβη, να πραγματοποιηθούν οι εγγραφές με εναλλακτικό τρόπο προκειμένου να μην διαταραχθεί η ομαλή ροή του συνεδρίου. Στην ερώτηση: «Τι περιμένετε να αποκομίσετε από τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα Educational Trip;» ο Νίκος αναφέρει: «H επίσκεψή μου σε ένα τόσο μεγάλο ακαδημαϊκό ίδρυμα στο εξωτερικό, με γεμίζει ενθουσιασμό, καθώς θα γνωρίσω ιδίοις όμμασι τον τρόπο που αυτό λειτουργεί. Θέλω να ελπίζω πως γυρνώντας από αυτό το ταξίδι θα φέρω μαζί μου ερεθίσματα και εμπειρίες που με τον καιρό θα γίνουν ιδέες. Ιδέες οι οποίες θα βελτιώσουν τόσο εμένα σε προσωπικό επίπεδο όσο και το ίδρυμα, στο οποίο φοιτώ. Η τριβή τόσο με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ένα διεθνώς καταξιωμένο ίδρυμα στην Αμερική, όσο και με τους ανθρώπους του πανεπιστημίου, οι οποίοι ουσιαστικά δίνουν πνοή και χαρακτήρα στο πανεπιστήμιο, πιστεύω πως θα είναι ανεκτίμητα προκειμένου να κατανοήσω σε ποια σημεία στην Ελλάδα απαιτούνται αλλαγές σε πανεπιστημιακό επίπεδο στην Ελλάδα και με τον τρόπο μου να προσπαθήσω να το αλλάξω. Θα χαρώ ιδιαίτερα το ταξίδι αυτό να γίνει έναυσμα της αλλαγής που χρειαζόμαστε».

Κωνσταντίνος Γεώργιος Μαυρογιάννης: Δευτεροετής φοιτητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανιών και Μηχανικών Υπολογιστών. Έχει ενδιαφέρον για τον κλάδο της Πληροφορικής και αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη δημιουργία κβαντικών υπολογιστών, καθώε θεωρεί πως κάτι τέτοιο θα φέρει επανάσταση σε πολλούς τομείς της Πληροφορικής. Έχει λάβει μέρος σε αρκετές εθελοντικές ομάδες και δράσεις μεταξύ των οποίων στο προεδρείο της EESTEC της Τοπικής Επιτροπής της Αθήνας, η οποία μετρά 65 ενεργά μέλη και κοινότητα 250 μελών, και στην οποία κατέχει σήμερα τη θέση του Προέδρου. Παράλληλα είναι μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Anavryta Model United Nations στη θέση του Finance Coordinator, το οποίο πρόκειται να διεξαχθεί το Φεβρουάριο. Στην ίδια θέση βρέθηκε ξανά το περασμένο καλοκαίρι ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής στο Greece Me Up Amorogs V-0, ένα exchange event με πάνω από 100 συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη. Επίσης, είναι εθελοντής στο Job Fair Athens, ενώ έχει υπάρξει εθελοντής στο TEDxUniversityofPiraeus καθώς και σε πρόγραμμα επιμόρφωσης ηλικιωμένων σε θέματα τεχνολογίας. Στην ερώτηση: «Τι περιμένετε να αποκομίσετε από τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα Educational Trip;» ο Κωνσταντίνος Γεώργιος απάντησε: «Όνειρο μου είναι να δημιουργήσω μία φοιτητική κοινότητα, η οποία θα στηρίζει τα μέλη της, τόσο σε ακαδημαϊκό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ανταλλαγής ιδεών και τεχνογνωσίας, θα στηρίζει προσπάθειες των φοιτητών και θα αλληλεπιδρά με σκοπό τη πρόοδο. Συνεπώς μέσα από το Educational Trip θέλω να συλλέξω εμπειρίες από το αμερικανικό πρότυπο, να επικοινωνήσω με φοιτητές αλλά και ανθρώπους που έχουν περάσει από τον χώρο, να καταλάβω αυτόν τον ιδιαίτερο δεσμό και, τελικά, να τον μεταφέρω και στο πανεπιστήμιό μου. Θεωρώ ότι η φοιτητική κοινότητα έχει τη δυναμική να μεγαλουργήσει και υστερεί παρότρυνσης, και σε αυτό ευελπιστώ να συμβάλλω».

Ναταλία Πάστρα: Τριτοετής φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών με αγάπη για τον ευρύτερο κλάδο της Χημείας. Από μικρή ηλικία την ενδιέφερε η συμμετοχή σε ομαδικές δραστηριότητες, καθώς, όπως αναφέρει, επιζητούσε την χαρά της συνεργασίας, η οποία μέσω διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων και σκέψεων θεωρεί ότι διευρύνει τους ορίζοντες και τις δεξιότητες των μελών. Σήμερα, είναι μέλος της Εθελοντικής Ομάδας του τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Πρόκειται για ένα νέο εγχείρημα της σχολής της, το οποίο αποσκοπεί στην προσφορά βοήθειας, όχι μόνο στην κοινότητα των φοιτητών, αλλά και σε ζητήματα μεγαλύτερου βεληνεκούς. Στην ερώτηση: «Περιγράψτε μια πρόκληση που ανέκυψε κατά τη δράση σας σε έναν εθελοντικό οργανισμό και τον τρόπο που βοηθήσατε στην αντιμετώπιση της» η Ναταλία αναφέρθηκε στη συμμετοχή της στην Εθελοντική Ομάδα του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και δήλωσε χαρακτηριστικά «Όντας ένα από τα πρώτα άτομα που ενδιαφέρθηκαν για αυτή τη δράση, και έχοντας αναλάβει την ευθύνη των δύο υποομάδων (Sponsorships και Mentoring), έχω έρθει αντιμέτωπη με διάφορες προκλήσεις. Παρευρέθηκα σε όλες τις συναντήσεις και κατάφερα να οργανώσω τις πρώτες δράσεις για τις ομάδες που είμαι επικεφαλής». Επιπλέον, τονίζοντας τη σημασία της επιμονής περιέγραψε την εμπειρία της μετά από μια άσχημη επίδοσή στο Πανελληνίως εξεταζόμενο μάθημα της Φυσικής: «Αν δεν ανασυνέτασσα τις δυνάμεις μου γρήγορα», τόνισε, «δεν θα μπορούσα να επιτύχω στις εξετάσεις των μαθημάτων που έπονταν». Τέλος, όταν ερωτήθηκε σχετικά με το τι περιμένει να αποκομίσει από το Πρόγραμμα απάντησε «Θεωρώ πως η συμμετοχή μου στο Educational Trip θα μου προσφέρει μια νέα, φρέσκια οπτική γωνία στη διαδικασία της μόρφωσης, καθώς θα παρίσταμαι σε διαλέξεις κορυφαίων εκπαιδευτικών και επιστημόνων. Επίσης θα μου δώσει τα εφόδια για μια προσπάθεια βελτίωσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο ελληνικό πανεπιστήμιο και, ειδικά, στο τμήμα που σπουδάζω. Η επαφή με νέα άτομα, τόσο από την Ελλάδα και την Κύπρο, μα πάνω απ’ όλα φοιτητές στις ΗΠΑ, θα μου δώσει την ευκαιρία να αλληλεπιδράσω με άτομα από διαφορετικές κουλτούρες και να διευρύνω τους πνευματικούς και πολιτιστικούς μου ορίζοντες. Οι συζητήσεις με καθηγητές, αλλά και άτομα τεχνολογικών εταιριών θα εντείνουν το ενδιαφέρον μου για έρευνα και καινοτομία».

 

* Το Πρόγραμμα υλοποιείται για 9η συνεχή χρονιά από το Corallia και τους συλλόγους Ελλήνων φοιτητών των πανεπιστημίων Stanford (Hell.A.S.), UC Berkeley (Hestia), MIT (HSAMIT), Georgia Tech (GTHS), UC San Diego (HSAUCSD) και Princeton (HSA-OPA). Το Educational Trip 2018 υποστηρίζεται από την ευγενική χορηγία των: ΔιαΝΕΟσιςΊδρυμα ΜποδοσάκηΌλυμποςCisco και Sunlight Systems. Περισσότερα: www.edutrip.gr