Αθήνα, 04 Απριλίου 2018: Oι 4 φοιτητές που θα επισκεφτούν μέσω του Educational Trip το διεθνούς φήμης πανεπιστήμιο UC San Diego, ανυπομονούν να ξεκινήσει το μοναδικό αυτό εκπαιδευτικό ταξίδι και μοιράζονται μαζί μας τις σκέψεις του.

Ποιες είναι οι προσδοκίες τους από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, ποιες επιστημονικές εξελίξεις τους συναρπάζουν και πώς ξεπερνούν τις αποτυχίες τους;

Λεωνίδας Κωνσταντίνος Γκιμίσης: Τεταρτοετής φοιτητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών, στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών με επιστημονικό ενδιαφέρον τον κλάδο των Διαστημικών Τεχνολογιών για τον οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο τομέας των τεχνολογιών του διαστήματος με ενθουσιάζει τόσο για ερευνητικούς σκοπούς αλλά και γιατί δίνει έναυσμα για την υπερνίκηση προκλήσεων μέσω της τεχνολογικής προόδου». Πρόκειται για φοιτητή με ποικίλες δραστηριότητες όπως συμμετοχή στην εθελοντική ομάδα του περιβαλλοντικού κέντρου Αρκτούρος αλλά και στην ορχήστρα εγχόρδων του Εθνικού Ωδείου. Όταν ερωτήθηκε για την αποτυχία δήλωσε ότι η αντιμετώπισή της είναι εξίσου σημαντική με την αξιολόγηση των επιτυχιών, για την πρόοδο ενός ατόμου σε οποιονδήποτε τομέα. Στην ερώτηση «Τι περιμένετε να αποκομίσετε από τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα;» ο Λεωνίδας Κωνσταντίνος απάντησε: «Η επίσκεψη σε ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα πανεπιστήμια του κόσμου, αποτελεί μία κομβική εμπειρία για την μετέπειτα εξέλιξη ενός φοιτητή. Η ευκαιρία επαφής με ερευνητικά προγράμματα και επιστήμονες παγκόσμιας κλίμακας, όπως και η βραχυπρόθεσμη έκθεση σε μία εντελώς διαφορετική ακαδημαϊκή πραγματικότητα, αναμένω να αλλάξουν σημαντικά την αντίληψή μου για το πανεπιστημιακό αλλά και επαγγελματικό περιβάλλον, ανοίγοντας νέους πνευματικούς ορίζοντες».

Ευαγγελία Καραγιάννη: Τριτοετής φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών στο Τμήμα Βιολογίας με ενδιαφέρον στον επιστημονικό κλάδο των σπουδών της. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «Οι εξελίξεις που αναμένω με ενθουσιασμό σχετίζονται με τη νευροβιολογία και πιο συγκεκριμένα με την αποκωδικοποίηση λειτουργιών του εγκεφάλου καθώς και με την ανοσοβιολογία». Πρόκειται για μία φοιτήτρια, που τα τελευταία χρόνια έχει έντονη εθελοντική δραστηριότητα σε ομάδες και δράσεις όπως το «Patras IQ»,  μία έκθεση που στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας της ερευνητικής κοινότητας με τον παραγωγικό τομέα και βρίσκεται μεταξύ άλλων υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών. Μέσα από μια αισιόδοξη ματιά αναφέρει μεταξύ άλλων για την αποτυχία: «Στην περίπτωση μίας αποτυχίας, με την οποία σίγουρα όλοι ερχόμαστε αντιμέτωποι κάποια στιγμή, θα προσπαθήσω να την αντιληφθώ περισσότερο σαν μάθημα και λιγότερο σαν ήττα …στη συνέχεια επιβάλλεται να ακολουθήσει η ανασυγκρότηση, η επιμονή και η υπομονή ώστε να επέλθει και η επιτυχία μιας πράξης». Στην ερώτηση «Τι περιμένετε να αποκομίσετε από τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα;» η Ευαγγελία δήλωσε: «Το Educational Trip είναι μια εμπειρία που κάθε φοιτητής θα ήθελε σίγουρα να βιώσει. Το να βρεθώ σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, να παρατηρήσω τον τρόπο οργάνωσης του, να μπω σε μια αίθουσα διαλέξεων και σε κάποιο πλήρως εξοπλισμένο και προηγμένο εργαστήριο , να συνομιλήσω με άλλους φοιτητές που είχαν τα κριτήρια και τους δόθηκε η ευκαιρία να φοιτούν σε αυτό, αποτελεί κάτι σαν κίνητρο για μένα να συνεχίσω την σκληρή προσπάθεια».

Αλέξανδρος Πουπάκης: Δευτεροετής φοιτητής του Πολυτεχνείου Κρήτης στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών με έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον σε διάφορους τομείς.  Οι εξελίξεις που περιμένει μεταξύ άλλων με ανυπομονησία είναι: το επόμενο βήμα στα νευρωνικά δίκτυα μετά το AlphaZero αλλά και η κατασκευή και δοκιμή του διαστημόπλοιου BFR της SpaceΧ. Παράλληλα συμμετέχει σε διάφορες ομάδες όπως στο Σύλλογο Νεανικής Επιχειρηματικότητας. Στην ερώτηση «Τι περιμένετε να αποκομίσετε από τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα;» o Αλέξανδρος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πρωταρχικά περιμένω να έρθω σε επαφή με τη κουλτούρα των φοιτητών στα πανεπιστήμια αυτά. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ένας άνθρωπος να έχει έρθει σε επαφή με άλλους πολιτισμούς, άλλες ιδέες και άλλες αντιλήψεις. Αυτή άλλωστε θεωρώ ότι είναι και η κύρια διαφορά μεταξύ της χώρα μας και του εξωτερικού, η κουλτούρα και ο τρόπος σκέψης!  Περιμένω επίσης να αποκομίσω γνώσεις σχετικά με το πως καταφέρνουν εταιρείες αιχμής να εξισορροπούν την καινοτομία και παραγωγικότητα με την ικανοποίηση και ευχαρίστηση του εργατικού δυναμικού.Τέλος, θέλω να γνωρίσω από κοντά το εκπαιδευτικό τους μοντέλο ώστε να κατανοήσω καλύτερα τα σημεία όπου σφάλει το δικό μας».

Φραντζέσκα Σωτάκη: Δευτεροετής φοιτήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας. Την ενθουσιάζει η πληροφορική και ανυπομονεί να δει στο μέλλον την εξέλιξη και τις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης καθώς, όπως είπε, μπορεί  σήμερα να χρησιμοποιείται περισσότερο για εξαγωγή συμπερασμάτων αλλά έχει εφαρμογή σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως η ψυχολογία, η πληροφορική, τα μαθηματικά ακόμα και τα οικονομικά, και αυτό κάνει το πεδίο ακόμα πιο ενδιαφέρον. «Πιστεύω ότι το μοναδικό πράγμα που μπορεί να σε εμποδίσει είναι ο ίδιος, έτσι το να καταφέρεις να υπερβείς και να ξεπεράσεις τον εαυτό σου είναι το σπουδαιότερο κατόρθωμα που μπορείς να καταφέρεις» είναι η φράση που συνοψίζει την άποψή της για την επιτυχία και την αποτυχία. Στην ερώτηση «Τι περιμένετε να αποκομίσετε από τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα;» η Φραντσέσκα απάντησε: «Μέσα από τη συμμετοχή μου, περιμένω να εκτεθώ σε ένα περιβάλλον καινοτομίας και δημιουργικότητας, να γνωρίσω και να συναναστραφώ με νέους ανθρώπους που μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος γι καινοτομία και αλλαγή. Θα αποκτήσω νέες ιδέες, γνώσεις αλλά και παραδείγματα δράσης, που θα είναι μία σπίθα για να τολμήσουμε ακόμα περισσότερο. Είμαι σίγουρη ότι θα μας δώσει την απαραίτητη ώθηση και ενέργεια να δράσουμε και να καινοτομήσουμε μαζί για να βελτιώσουμε το πανεπιστήμιό μας με αντίκτυπο σε ολόκληρη την κοινωνία».

* Το Πρόγραμμα υλοποιείται για 9η συνεχή χρονιά από το Corallia και τους συλλόγους Ελλήνων φοιτητών των πανεπιστημίων Stanford (Hell.A.S.), UC Berkeley (Hestia), MIT (HSAMIT), Georgia Tech (GTHS), UC San Diego (HSAUCSD) και Princeton (HSA-OPA). Το Educational Trip 2018 υποστηρίζεται από την ευγενική χορηγία των: ΔιαΝΕΟσιςΊδρυμα ΜποδοσάκηΌλυμποςCisco και Sunlight Systems. Περισσότερα: www.edutrip.gr